Het Eiland La Palma

La Palma is het meest noordwestelijke Canarische eiland en behoort tot de provincie Santa Cruz de Tenerife. Het strekt zich uit over 708 vierkante kilometer en heeft ongeveer 85.000 inwoners. Hun 14 gemeenschappen bieden de bezoekers een grote verscheidenheid aan landschappen en klimaten. Mooi, steil, hoog, indrukwekkend, mooi … zijn enkele van de woorden die rechtvaardigen (mooie eiland), bekend als de “Isla Bonita”.

In de belangrijkste stad in het oosten naast de veerboten en internationale cruise schepen in de commerciële haven van lñegen. De prachtige oude stad is een culturele (in de categorie: historisch-artistiek geheel) met prachtig onderhouden huizen uit de 16e eeuw. Het nodigt u uit om te wandelen en vertoeven te midden van waardevolle voorbeelden van seculiere en religieuze cultuur.

Op de kaart van La Palma ligt het eiland in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. Op de kaart van La Palma is te zien dat het er nog een aantal grote Canarische eilanden in de buurt liggen. 

Van de zeven grote eilanden van de Canarische archipel is op de kaart te zien dat La Palma na La Gomera en El Hierro het kleinste eiland is. De totale oppervlakte van La Palma bedraagt 726 km2 en daarmee is het eiland op de kaart iets kleiner dan Lanzarote. De maximale afstanden op het eiland zijn van oost naar west 29 km en van noord naar zuid 47 km.

Evenals andere eilanden van de Canarische archipel is ook op de kaart van La Palma te zien dat het een eiland vol landschappelijke tegenstellingen is, dit is ook duidelijk herkenbaar op de kaart van La Palma. Grof gezegd heeft La Palma kale lavagronden in het zuiden en een uitbundig begroeid heuvellandschap in het noorden. Onder andere het grote verschil in regenval is hier debet aan.
Het zuiden van de kaart van La Palma bestaat uit een jong vulkanisch landschap, waarvan de sporen van recente uitbarstingen nog goed zichtbaar zijn op de kaart van La Palma.

De vliegtijd vanuit Nederland is ongeveer 4,5 uur.

De oorspronkelijke bevolking van de eilanden, in de volksmond Guanches, waren lang en hadden een witte huid. In 1496 werden de eilanden deel van het Spaanse koninkrijk, en de schepen van Christopher Columbus stopten hier op hun ontdekkingsreis naar de Nieuwe Wereld.

Kaart Canarische Eilanden – Het klimaat

Op de Canarische Eilanden is het altijd lente. De temperaturen tussen de seizoenen variëren slechts 6ºC, en de maandelijkse gemiddelde temperaturen op de eilanden variëren van 18º tot 24ºC. Dat betekent het hele jaar ideale omstandigheden om te zwemmen. Vanwege de geografische ligging van de eilanden, zeer dicht bij de kust van Afrika, is het klimaat van de eilanden subtropisch. Het verrassende landschap met hoge met sneeuw bedekte bergen, zeer dicht bij de stranden, is een extra attractie. De watertemperatuur varieert van 22°C in de zomer tot 19ºC in de winter.

Kaart Canarische Eilanden – Gastronomie

De keuken van de Canarische Eilanden combineert traditionele Spaanse recepten met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Je vindt hier een ongelooflijke verscheidenheid aan recepten, niet in het minst door het grote aanbod van de natuur, met uitstekende vis, groenten en fruit. Een zeer eenvoudig en bekend recept is Papas Arrugadas, in zout water gekookte aardappelen in de schil en geserveerd met Mojo picon, een hete saus van olie, knoflook, chili pepers en paprika.

Een van de meest traditionele en tevens één van de oudste recepten van Canarisch eten is gofio. Het werd uitgevonden door de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, als belangrijkste hoofdbestanddeel van hun maaltijd. Het is een meel gemaakt van gebrande granen: tarwe, gerst, mais. Gofio wordt door de Canaries in veel recepten gebruikt: het kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, desserts, sauzen, en zelfs ijs. Als je van vis houdt, voel je je op de eilanden in het paradijs. Je vindt er een geweldige variatie aan internationale recepten met vis of schelpdieren.